Van hobby naar onderneming: wanneer wordt het serieus? Je kent het wel, die passie die begint als een leuke bezigheid. Misschien heb je een opleiding tot pottenbakker gevolgd en blijk je er talent voor te hebben. Of misschien ben je die handige vriend die altijd alle fietsen repareert. Maar wat als anderen jouw talent ontdekken en je producten of diensten beginnen te vragen? Dan wordt het tijd om alert te zijn. In deze blog vertellen we je er meer over. 

Inschrijving KVK

Wanneer transformeert jouw hobby in een heuse onderneming? En wanneer moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK)? Fiscale regels wijzen je de weg, en het is sneller dan je denkt.

Volgens de richtlijnen omzetbelasting (btw) moet je je bij de KVK inschrijven zodra je btw-plichtig wordt. Simpel gezegd: als je btw-aangifte moet doen, schrijf je je ook in bij de KVK (en andersom). Ontdek hieronder wanneer dit van toepassing is.

Ondernemer voor de btw

Je bent een btw-ondernemer als je aan deze drie voorwaarden voldoet:

  1. Je levert goederen of diensten.

  2. Je ontvangt hiervoor een vergoeding.

  3. Je neemt deel aan het economische verkeer (dus niet alleen vriendendiensten of incidentele activiteiten).

De criteria zijn soms wat vaag. Verkoop je af en toe spullen aan familie? Geen onderneming. Maar als je een social media account of webshop aanmaakt, veel kennis hebt en er veel tijd in steekt, neigt het zeker naar een onderneming.

Gevolgen ondernemer voor de btw en KVK

Ben jij een btw-ondernemer? Dan moet je je inschrijven bij de KVK. Zij melden dit bij de Belastingdienst, waardoor je officieel geregistreerd wordt als btw-ondernemer. Dit brengt verantwoordelijkheden met zich mee, zoals btw-aangifte en het berekenen van btw over je vergoeding. Als kleine ondernemer (omzet € 20.000,- of lager) kun je gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR).

Toch echt een hobby

Zijn jouw activiteiten echt een hobby, ook al verdien je er iets mee? Blijft het binnen familie- of hobbysfeer? Dan hoef je je niet in te schrijven bij de KVK en geen btw-aangifte te doen. Btw in rekening brengen is ook niet nodig.

Aangifte inkomstenbelasting

Als je activiteiten verder gaan dan een hobby, schrijf je in bij de KVK, doe je btw-aangifte en bereken je btw over je vergoeding. Je moet ook je opbrengsten aangeven in de inkomstenbelasting, afhankelijk van de te verwachten winst.

Er zijn twee mogelijkheden voor de inkomstenbelasting:

  1. Resultaat uit overige werkzaamheden: alle inkomsten als zelfstandige (niet in loondienst) die niet als winst uit onderneming vallen.

  2. Winst uit onderneming: dit geldt als je een ‘echte’ ondernemer bent. Binnenkort vertellen we je meer over wanneer de Belastingdienst je als ondernemer kwalificeert.

Verdien je geld met je hobby en wil je advies? Bel of mail dan met één van onze experts. We denken graag met je mee.