Als startende ondernemer komt er veel op je af. Maar er zijn ook mooie regelingen waar je je voordeel mee kunt doen. Zoals de startersaftrek: een belastingvoordeel waar je als starter mogelijk recht op hebt. We leggen je hier uit wat de startersaftrek is, wanneer je er recht op hebt en hoe je het kunt regelen.

Wat is de startersaftrek?

De startersaftrek is een fiscale regeling met als doel om jou als startende ondernemer een financieel steuntje in de rug te geven. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan mag je een extra bedrag van je winst aftrekken voordat je belasting betaalt. Hierdoor betaal je minder belasting en houd je meer over voor de groei van je onderneming.

Dit zijn de voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je zelfstandig een bedrijf hebt gestart en daarbij financieel risico loopt.
  • Daarnaast moet je aan het urencriterium voldoen, wat inhoudt dat je minimaal 1.225 uur per jaar besteedt aan je onderneming.
  • Tot slot moet je in de afgelopen vijf jaar niet meer dan tweemaal de startersaftrek hebben toegepast.

Zo regel je het

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor de startersaftrek van €2.123,-. Aanvragen hoeft niet. Je doet gewoon aangifte inkomstenbelasting. Op het scherm ‘Ondernemersaftrek’ krijg je een aantal vragen om te bepalen of je recht hebt op de aftrek. Als dat zo is, wordt de aftrek voor startende ondernemers automatisch afgetrokken van je winst. Handig toch? Zo houd jij tijd én geld over voor jouw onderneming. 

Wil je meer tips om slim te ondernemen? Bel of mail met één van onze experts. We denken graag met je mee.