Heb jij een eenmanszaak en maak je meer dan € 100.000,-  winst? Ga je samenwerken met een partner? Wil je groeien en zoek je investeerders? Of wil je jouw persoonlijke risico terugdringen? Overweeg dan om je eenmanszaak om te zetten naar een besloten vennootschap (bv). Wij hebben de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet. 

Het verschil tussen een bv en eenmanszaak

Het belangrijkste verschil tussen een bv en een eenmanszaak is de rechtsvorm. De meeste ondernemers starten als eenmanszaak. Het bedrijf is dan van jou, van een ‘natuurlijk rechtspersoon’. Jij bent als eigenaar verantwoordelijk: je hebt volledige zeggenschap over de onderneming en de winst is voor jou. Jij neemt de besluiten en sluit overeenkomsten af.

Dat werkt anders bij een bv. Een bv is een zelfstandig rechtspersoon, dat betekent dat het bedrijf besluiten mag nemen, schulden kan hebben en overeenkomsten kan sluiten. Een bv heeft een directeur en aandeelhouders. Bij een kleine bv is er meestal één bestuurder, die ook de enige aandeelhouder is. In dat geval ben je directeur en grootaandeelhouder (dga). De directeur is in loondienst van de bv.

Vanaf € 100.000,- winst is een bv fiscaal voordeliger

Bedraagt de winst van jouw eenmanszaak meer dan € 100.000,- per jaar en weet je zeker dit de komende jaren zo blijft? Ga dan in gesprek met je boekhouder om te laten berekenen of het fiscaal interessant is om je eenmanszaak voort te zetten in een bv. Maak je minder winst, dan is een eenmanszaak fiscaal voordeliger.

Hoe dat zit? Bij een eenmanszaak wordt de winst als jouw inkomen gezien en betaal je inkomstenbelasting over deze winst. Een bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst. De belastingtarieven voor de vennootschapsbelasting zijn lager dan de tarieven voor de inkomstenbelasting. Is de winst hoger dan € 100.000,- per jaar? Dan is het voordeliger om deze winst met vennootschapsbelasting te belasten in plaats van met inkomstenbelasting.

Meerdere eigenaars? Dat kan in een bv

Een bv kun je met meer mensen oprichten. Bijvoorbeeld met een compagnon. Je wordt dan beide eigenaar van de onderneming en maakt samen afspraken over de verdeling van de aandelen en over wie de bv vertegenwoordigt. Je kunt ervoor kiezen om afzonderlijk van elkaar de bv vertegenwoordigen of om juist samen bevoegd te zijn. Dan onderteken je altijd beiden alle contracten.

De onderlinge afspraken leg je, via de notaris, vast in een aandeelhoudersovereenkomst. Hierin staan ook afspraken over wat je doet bij een geschil en hoe je de winst en de verantwoordelijkheden verdeelt.

Met een bv trek je eenvoudiger investeerders aan

Met een bv kun je nieuw kapitaal aantrekken door aandelen uit te geven. Met de verkoop van een aandeel draag je een deel van je onderneming over. De geldschieter investeert via deze aandelen in de bv en wordt aandeelhouder. Het risico voor aandeelhouders is beperkt: zij zijn alleen aansprakelijk voor het bedrag dat zij in de bv investeren.

Dus wil je voor jouw bedrijf investeerders aantrekken, dan is het omzetten van je onderneming naar een bv interessant.

Met een bv verklein je het risico op aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak ben je persoonlijk verantwoordelijk voor je bedrijf. Niet alleen voor de omzet en de winst, maar ook voor de schulden. Gaat het niet goed met je onderneming en zijn er schulden? Dan ben je hier als ondernemer niet alleen zakelijk, maar ook met je privévermogen aansprakelijk voor. 

Dat is anders bij een bv. Een besloten vennootschap is een rechtspersoon. Heeft de bv schulden die niet meer betaald kunnen worden, dan gaat de bv failliet. Als directeur en aandeelhouder blijf je met je privévermogen buiten schot. Je bent niet privé aansprakelijk voor schulden van je bv of bij een faillissement. Tenzij je nalatig bent geweest of fraude hebt gepleegd.

Risico’s van een bv

Start je jouw bv zonder startkapitaal, dan is er geen reserve om schulden uit te betalen. Ga jij in dat geval namens de bv contracten aan die de bv niet kan betalen, dan loop je een risico. Je brengt de bv in gevaar doordat je financiële keuzes maakt die onverstandig zijn. Gaat je bedrijf failliet, dan kan een curator jou als eigenaar verantwoordelijk stellen voor deze schulden.

Ga je een lening aan en ben je directeur-grootaandeelhouder (dga) van je bv? Dan laten banken je vaak ook privé tekenen voor leningen. Hierdoor ben je alsnog persoonlijk aansprakelijk voor de terugbetaling van die leningen.

Kosten bij het oprichten van een bv

Je hebt geen startkapitaal nodig om een bv te kunnen oprichten. Wel krijg je bij het oprichten te maken met notariskosten, inschrijfkosten bij Kamer van Koophandel (KVK) en kosten voor het bijhouden van een administratie. De tarieven voor oprichting bij een notaris verschillen per notaris. Gemiddeld kost dit tussen de € 500 en € 1.500. Bij KVK betaal je eenmalig € 51,95 om het bedrijf in te schrijven. 

Daarnaast zijn er jaarlijkse kosten voor het verwerken van de administratie. Naast de kwartaalaangifte wordt er elk jaar vanuit de bv een jaarrekening opgesteld. Deze wordt afgegeven (gedeponeerd) bij de Kamer van Koophandel. De jaarlijkse kosten voor deze administratie liggen tussen de € 600,- tot € 1.800,-.

Manieren om je onderneming om te zetten naar een bv

De meest eenvoudige optie om je eenmanszaak naar een bv om te zetten is de ‘ac­ti­va pas­si­va in­breng’. Je verkoopt dan symbolisch alle bedrijfsmiddelen van je eenmanszaak aan de nieuwe bv. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Let wel op: neem je stille reserves of goodwill mee naar de bv, dan betaal je hierover nog wel inkomstenbelasting.

Je kunt je bedrijf ook ruisend of geruisloos omzetten. Dit zijn fiscale termen. Je beëindigt (staakt) dan de onderneming om een nieuwe onderneming op te starten. De belastingdienst heft dan belasting over de stakingswinst. Is deze stakingswinst hoog? Dan kan er een flinke belastingclaim volgen. Hiervoor is een oplossing: je kunt kiezen voor een ruisende of geruisloze omzetting. Bij een ruisende omzetting reken je af over de stakingswinst. Bij een geruisloze omzetting staak je je eenmanszaak, maar schuif je de belastingclaim door naar de bv. Wat in jouw geval een goede keuze is, kun je het beste laten berekenen door een specialist.

Heb je alles op een rijtje gezet en overweeg je jouw eenmanszaak om te zetten in een bv? Bij J en L hebben we ervaring in het omzetten van eenmanszaken naar een bv. We gaan er graag met je over in gesprek. We adviseren én ontzorgen je. Dus twijfel niet om hier contact met ons op te nemen!