Zonnepanelen zijn zakelijk aan te schaffen, maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Dat leggen we je uit in deze blog.

Ondanks dat de subsidie op zonnepanelen is ingetrokken, kan het voor jou als ondernemer nog steeds belastingtechnische voordelen opleveren. Vanzelfsprekend is het echter niet. Door zonnepanelen zakelijk aan te schaffen, kom je in aanmerking voor fiscale aftrekposten. Daarbij komt wel dat je belasting moet betalen over de opbrengsten die de zonnepanelen met zich meebrengen.

In deze blog behandelen we verschillende voor- en nadelen van het (zakelijk) aanschaffen van zonnepanelen.

Lees hier ook onze andere blogs

Welke verschillende regelingen kun je gebruiken bij het aanschaffen van zonnepanelen?

Wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen kun je deze financieren met de energiebespaarlening. Deze lening is er om je tegen goede voorwaarden energiebesparende investeringen aan jouw huis te laten doen.

Ook is het mogelijk BTW terug te vragen bij de Belastingdienst, wanneer je zonnepanelen hebt aangeschaft.

Daarnaast zijn er regelingen omtrent stroom die je zelf produceert. Zelfgeproduceerde stroom die je persoonlijk niet gebruikt, kun je tegen een vergoeding leveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt ook wel salderen genoemd en deze regeling is vooralsnog geldig tot 1 januari 2023. Deze wordt vanaf die datum op een rustig tempo afgebouwd tot 2031.

Tot slot, wanneer je jouw zonnepanelen niet op een eigen dak legt, kun je er ook voor kiezen om samen met anderen in een energiecoöperatie zonnepanelen op een dak van een gebouw (bijvoorbeeld bij je in de buurt) te laten installeren. Coöperaties hoeven, wanneer er gebruik wordt gemaakt van de postcoderoosregeling, namelijk minder belasting te betalen voor het opwekken van energie.

Thuiswerkers

Ben jij ondernemer, werk je vanuit huis en heb je de keuze gemaakt om zonnepanelen aan te schaffen? Dan kun jij in aanmerking komen voor de verschillende fiscale voordelen.

Het ligt eraan op welke manier jij je kantoor en huis aan elkaar hebt gekoppeld. Wanneer de Belastingdienst jouw kantoor ziet als zakelijk vermogen is er voor jou de mogelijkheid om ook je zonnepanelen als zakelijk vermogen te zien.

Wanneer de energie die je opwekt voor minder dan 10% zakelijk wordt gebruikt, wordt je investering in zonnepanelen als privé investering gezien.

Zijn je zonnepanelen roerend of onroerend goed?

Hier zit nogal een verschil in en het is vooral iets wat zzp’ers zich afvragen. Het zit namelijk zo: zijn je zonnepanelen relatief makkelijk te installeren? Dan worden ze als roerend goed gezien. Wanneer dit het geval is hebben we te maken met de volgende opties:

  • Zonnepanelen verplicht op de zaak
  • Zonnepanelen verplicht op privé
  • Eigen keuze

Het bovenstaande is afhankelijk van hoeveel energie er daadwerkelijk opgewekt gaat worden. Wordt er minder dan 10% van de energie zakelijk gebruik? Dan worden de zonnepanelen verplicht op privé gezet. Bij meer dan 90% worden ze op de zaak gezet. Verwacht je tussen de 10% en 90% zakelijk te gebruiken? Dan kun je in principe zelf kiezen om ze als privé of zakelijk vermogen te zien.    

Worden de zonnepanelen als onroerend gezien? Dan zijn ze onderdeel van je woning. Dit levert weer hypotheekrenteaftrek of besparing van de box-3-heffing op.

Voordelen en nadelen van het aanschaffen van zonnepanelen

Er zitten verschillende voordelen, maar ook nadelen aan het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen. In deze paragraaf behandelen we de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen

De voordelen van het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen hebben te maken met de inkomstenbelasting en BTW. We lichten ze allebei toe.

Aftrekposten

Wanneer je zakelijk zonnepanelen aanschaft, krijg je te maken met voordelen die betrekking hebben op aftrekposten in de inkomstenbelasting.

Je investeert namelijk als ondernemer in de zonnepanelen op je bedrijfspand, waardoor je ook hierover afschrijft. De afschrijvingskosten kunnen in mindering worden gebracht op de winst die je maakt met je onderneming. Hierdoor betaal je minder belasting.

Daarnaast zijn er verschillende zogeheten investeringsaftrekposten. De overheid biedt deze regelingen aan om het voor ondernemers aantrekkelijker te maken om te investeren. Speciaal zijn er regelingen in het leven geroepen om investeringen op het gebied van duurzaamheid en milieu aantrekkelijker te maken.

Zo is er bijvoorbeeld de EIA, de energie-investeringsaftrek. Deze investeringsaftrek is een speciale regeling op het gebied van duurzaamheid om investeringen op dit gebied aantrekkelijk te maken voor ondernemers. Naast de ‘normale’ afschrijving, mag jij als ondernemer ook nog 45% van de totale aanschafkosten in mindering brengen op je winst.

Ook is er de KIA, de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze aftrekpost geldt voor iedere ondernemer die investeert in bedrijfsmiddelen, dus ook voor het aanschaffen van zonnepanelen. Investeer jij in totaal voor een bedrag dat hoger is dan €2.400,-? Dan mag je nog een extra percentage van 28% aftrekken van je winst.

Tot slot hebben we naast de EIA en KIA ook nog de MIA: de milieu-investeringsaftrek. Met de MIA is het mogelijk om nog eens tot 36% van het investeringsbedrag in mindering te brengen op jouw winst. Deze MIA wordt vaak gecombineerd met de VAMIL, aangezien je hiermee sneller afschrijft.

Het gebruik maken van de MIA is alleen mogelijk wanneer je geen gebruik maakt van EIA. Combineren van deze twee regelingen is niet mogelijk.

Het terugvragen van BTW

Dit is het tweede voordeel dat we bespreken. Wanneer je ondernemer bent en de zonnepanelen dus ook met ondernemersvermogen zijn aangeschaft, kun je de BTW terugvragen in de aangifte BTW. Dit geldt zowel voor de aanschafsprijs als voor de installatie.

Er is hierbij wel een aspect waar je rekening mee moet houden. Wanneer je aangemeld bent voor de kleineondernemersregeling is het niet mogelijk om de BTW terug te vragen over je zakelijke zonnepanelen.

Nadelen

Naast voordelen zit er ook een nadeel aan het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen. Het opwekken van energie met zonnepanelen wordt opgenomen als opbrengst uit je onderneming. Dit betekent  dat je hierover inkomstenbelasting moet betalen.

Verder wordt het verwerkt in de aangifte BTW en draag je dit dus af over je opgewekte energie.

Contact

Of het aanschaffen van zonnepanelen voordelig voor je is, is dus van verschillende aspecten afhankelijk: je winst, je daadwerkelijk investering en de hoeveelheid energie die je op gaat wekken. Wil je meer weten over het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen of is er misschien iets niet helemaal duidelijk? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder.