Bezoek jij ook in deze periode regelmatig opdrachtgevers of klanten en ga je liever met de fiets dan met de auto of het openbaar vervoer? Of komen jouw medewerkers vaak op de fiets naar het werk? Vanaf dit jaar is een fiets van de zaak fiscaal een stuk voordeliger. In dit artikel leggen we je de belastingregels kort uit.

Fiets van de zaak

Als ondernemer heb je twee opties wanneer je een fiets wilt gebruiken voor je werk: Óf je koopt de fiets op de zaak óf je koopt de fiets als privébezit. Als je een fiets voor minimaal 10% van de ritten voor zakelijke ritten gebruikt en dit ook kunt aantonen, mag je jouw elektrische fiets, bakfiets of racefiets op naam van je bedrijf zetten. Dit heeft het voordeel dat je alle gemaakte kosten mag opvoeren als aftrekpost van de winst uit onderneming. Dat geldt zowel voor het aankoopbedrag als kosten voor onderhoud en verzekeringen. Ook de door jou betaalde btw, mag je aftrekken als voorbelasting.

Investeringsaftrek

Je fiets wordt gezien als investering waarover je jaarlijks afschrijft en komt op de balans van je onderneming te staan. De fiets telt mee voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftewel de KIA. Hiervoor kom je in aanmerking als je meer dan € 2.300,- investeert in bedrijfsmiddelen. Als je gebruik maakt van de KIA, mag je maar liefst 28% van het geïnvesteerde bedrag in mindering brengen van de winst. De investeringsaftrek geldt overigens alleen voor het deel dat je voor zakelijke doeleinden gebruikt. Stel dat je de fiets voor 30% privé gebruikt, dan mag je slechts 70% van het aankoopbedrag opgeven.

Vaste bijtelling

Voor een fiets van de zaak geldt sinds 2020 een vaste bijtelling van 7% over de cataloguswaarde. Dit bedrag wordt bij je winst opgeteld, waardoor je meer winstbelasting betaalt. Je hoeft sinds dit jaar dus geen kilometerregistratie bij te houden.

Fiets als privébezit

Heb je zelf al een fiets of kies je ervoor om deze met privévermogen aan te schaffen? Dan mag je € 0,19 per gereden kilometer, ook voor zakelijk woon-werkverkeer, als beroepskosten boeken. Dit bedrag mag je aftrekken van de winst bij jouw aangifte inkomstenbelasting. Je mag overigens géén extra kosten voor bijvoorbeeld de aankoop van de fiets of het parkeren in de fietsenstalling aftrekken. Die kosten zitten inbegrepen in die € 0,19 per kilometer. Het kan zijn dat je met deze optie hogere kosten mag terugvragen dan dat je zou hebben gekregen voor de aanschaf van de bedrijfsfiets. Of een fiets van de zaak of een fiets als privébezit het voordeligst is, hangt helemaal af van jouw situatie. Weeg dus beide opties goed tegen elkaar af.

Fiets voor werknemers

Ben je werkgever? Dan kun je jouw medewerkers de mogelijkheid geven om een fiets van de zaak te nemen. Dewerknemer hoeft niet zelf een fiets te kopen, dat doe jij als werkgever. Je (de werkgever) kan ook de kosten voor onderhoud en reparatie betalen. Werknemers mogen met de fiets zoveel kilometers privé maken als ze willen, ze zijn dus niet gebonden aan een maximaal aantal privé kilometers zoals met een auto van de zaak het geval is. In ruil daarvoor betalen zij ook 7% bijtelling.

Een fiets van de zaak kan dus interessant zijn voor ondernemers en werknemers. Heb je nog vragen of zou je graag een rekenvoorbeeld willen? Neem dan gerust contact met ons op.  

Bezoek jij ook in deze periode regelmatig opdrachtgevers of klanten en ga je liever met de fiets dan met de auto of het openbaar vervoer? Of komen jouw medewerkers vaak op de fiets naar het werk? Vanaf dit jaar is een fiets van de zaak fiscaal een stuk voordeliger. In dit artikel leggen we je de belastingregels kort uit.

Fiets van de zaak

Als ondernemer heb je twee opties wanneer je een fiets wilt gebruiken voor je werk: Óf je koopt de fiets op de zaak óf je koopt de fiets als privébezit. Als je een fiets voor minimaal 10% van de ritten voor zakelijke ritten gebruikt en dit ook kunt aantonen, mag je jouw elektrische fiets, bakfiets of racefiets op naam van je bedrijf zetten. Dit heeft het voordeel dat je alle gemaakte kosten mag opvoeren als aftrekpost van de winst uit onderneming. Dat geldt zowel voor het aankoopbedrag als kosten voor onderhoud en verzekeringen. Ook de door jou betaalde btw, mag je aftrekken als voorbelasting.

Investeringsaftrek

Je fiets wordt gezien als investering waarover je jaarlijks afschrijft en komt op de balans van je onderneming te staan. De fiets telt mee voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftewel de KIA. Hiervoor kom je in aanmerking als je meer dan € 2.300,- investeert in bedrijfsmiddelen. Als je gebruik maakt van de KIA, mag je maar liefst 28% van het geïnvesteerde bedrag in mindering brengen van de winst. De investeringsaftrek geldt overigens alleen voor het deel dat je voor zakelijke doeleinden gebruikt. Stel dat je de fiets voor 30% privé gebruikt, dan mag je slechts 70% van het aankoopbedrag opgeven.

Vaste bijtelling

Voor een fiets van de zaak geldt sinds 2020 een vaste bijtelling van 7% over de cataloguswaarde. Dit bedrag wordt bij je winst opgeteld, waardoor je meer winstbelasting betaalt. Je hoeft sinds dit jaar dus geen kilometerregistratie bij te houden.

Fiets als privébezit

Heb je zelf al een fiets of kies je ervoor om deze met privévermogen aan te schaffen? Dan mag je € 0,19 per gereden kilometer, ook voor zakelijk woon-werkverkeer, als beroepskosten boeken. Dit bedrag mag je aftrekken van de winst bij jouw aangifte inkomstenbelasting. Je mag overigens géén extra kosten voor bijvoorbeeld de aankoop van de fiets of het parkeren in de fietsenstalling aftrekken. Die kosten zitten inbegrepen in die € 0,19 per kilometer. Het kan zijn dat je met deze optie hogere kosten mag terugvragen dan dat je zou hebben gekregen voor de aanschaf van de bedrijfsfiets. Of een fiets van de zaak of een fiets als privébezit het voordeligst is, hangt helemaal af van jouw situatie. Weeg dus beide opties goed tegen elkaar af.

Fiets voor werknemers

Ben je werkgever? Dan kun je jouw medewerkers de mogelijkheid geven om een fiets van de zaak te nemen. Dewerknemer hoeft niet zelf een fiets te kopen, dat doe jij als werkgever. Je (de werkgever) kan ook de kosten voor onderhoud en reparatie betalen. Werknemers mogen met de fiets zoveel kilometers privé maken als ze willen, ze zijn dus niet gebonden aan een maximaal aantal privé kilometers zoals met een auto van de zaak het geval is. In ruil daarvoor betalen zij ook 7% bijtelling.

Een fiets van de zaak kan dus interessant zijn voor ondernemers en werknemers. Heb je nog vragen of zou je graag een rekenvoorbeeld willen? Neem dan gerust contact met ons op.